Fakültemiz tarafından bu yıl ilki düzenlenen, Kilikya Uluslararası Mühendislik ve Teknoloji Sempozyumu’nun (CISET2018) açılış töreni Prof. Dr. Uğur Oral Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.
26 Ekim Cuma gunü gerçekleştirilen açılış törenine, Mersin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Hasan Gubaroğlu, Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet İsmail Yağcı, Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Akdağlı ve sempozyumun davetli konuşmacısı olarak Erciyes Üniversitesi’nden Prof. Dr. Derviş Karaboğa, öğretim elemanları ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Kongrenin açılışında söz alan Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet İsmail Yağcı; ‘’Topluma verilecek katkı anlamında mühendislerin ne kadar büyük işler başardıkları ve bugünkü yaşadığımız refahı nasıl sağladıklarını biliyoruz. Bugün yirmi birinci yüzyılda, eski çağlara göre daha refah bir ortamda yaşıyoruz. Bu mühendislerin bir eseri. İlk çağlardan beri, medeniyetin inşasında sürekli mühendisler yer aldılar. Yer altı kaynakları, yer üstünde bir şeylerin inşa edilmesi, sanayi devriminin gerçekleşmesi gibi bir çok önemli olayda mühendisler var.’’ dedi.
Ülkemizdeki cari açığın giderilmesinde, mühendislerin katkılarının çok önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Yağcı; ‘’Ülkemiz katma değerli ürünler üretmeli ve bu ürünleri dışarıya satabilmeli. Ancak bu şekilde cari açığımızı kapatabiliriz. Bunun için, mühendislerimize çok iş düşüyor. Bu açıdan bu tarz etkinliklerin, çok önemli faydalar sağlayacağını düşünüyorum. Bu nedenle, sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyor, sempozyumun başarılı geçmesini diliyorum.’’ ifadelerini kullandı.
Daha sonrasında konuşmasını gerçekleştiren Dekanımız Prof. Dr. Ali Akdağlı ise; ‘’Her geçen yıl değişen ve gelişen teknoloji, dünyamızı hızla değiştirmeye devam etmektedir. Ülkemiz de bu değişime ayak uydurmak zorundadır. Aksi takdirde, gelişmiş medeniyetler seviyesine ulaşamayız. Bu nedenle, düzenlediğimiz sempozyumlar ve bilimsel etkinlikler büyük önem arz etmektedir.’’ dedi.
Akademi, iş dünyası ve siyasetin koordineli bir şekilde çalışmasıyla başarının geleceğini belirten Prof. Dr. Akdağlı; ‘’Akademi, iş dünyası ve siyaset koordineli bir şekilde çalışmalıdır ki, başarı gelsin. Düzenlediğimiz sempozyum ile bu iş birliğine bir nebze katkı sağlamayı hedefliyoruz. Bir sanayi ve liman kenti olan Mersin’de bu sempozyumu düzenlememizin, sempozyumdan beklenen katkının en üst düzeye çıkaracağını umarak; hocalarımıza, öğrencilerimize, sponsorlarımıza ve tüm katılımcılara katılımlarından dolayı teşekkür ederek, sempozyumun başarılı geçmesini diliyorum.’’ ifadelerini kullandı.
Prof.Dr. Derviş Karaboğa'nın Yapay Arı Kolonisi Algoritması'nın Mühendislik Alanlarındaki Uygulaması konulu sunumu, katılımcıların, akademisyenlerin ve öğrencilerin oldukça ilgisini çekti. Akademisyenlerin ve araştırmacıların bilgi birikimlerini, yeni fikirlerini paylaşmak ve bu alandaki mühendislik ve teknolojinin gelecekteki gelişimini tartışmak üzere bir araya getirmeyi amaçlayan sempozyum 26 Ekim Cuma, gün boyu eş zamanlı olarak Prof. Dr. Uğur Oral Kültür Merkezi’nde ve Fakültemiz Turgut Gür Konferans salonlarında gerçekleştirilen oturumlarla devam etti. Sempozyum, 27 Ekim Cumartesi günü düzenlenen sosyal program ile son buldu.
Sempozyumla ilgili detaylı bilgilere ise; aşağıdaki linkten ulaşılabilir;